Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
miodowaosada

Re: Rozrusznik, bendiks w `97 4.0 SOHC

2013-11-01, 21:11

ważna (chyba) adnotacja do powyższego: po przekręceniu kluczyka do pozycji gotowości do zapłonu słyszę gdzieś z deski rozdzielczej ok 2-3 sekundowy sygnał ciągły. takie "piiiiiiiiiiiiiiiiip" podobne jak awaryjny dźwięk w domowych komputerach PC tylko chyba trochę głośniejszy.

czy ten dźwięk na coś wskazuje?

bo już sam nie wiem czy był on wcześniej przy odpalaniu (ten dźwięk) czy też nie... :(

Awatar użytkownika
miodowaosada

2013-11-02, 00:22

szperałem na forum szperałem i powiem krótko :) czujnik położenia wału :) przed godziną wpełznąłem sobie pod autko, w miejsce wskazane przez Kolegów w innym wątku, posmyrałem gdzie trzeba, poruszałem itd. następnie z lekkim niedowierzaniem w sukces zasiadłem do kabiny - i ...potwór ożył :) zapalił jak to się mówi na dotyk. :]

heh :) bezcenne doświadczenie :)

a mój dotychczasowy błąd myślowy polegał na tym, że awarię łączyłem z inną czynnością właśnie przeprowadzoną czyli wymiana rozrusznika i akumulatora :)

teraz już wiem czemu fordzik miał dotychczas rózne humory przy odpalaniu bo bywało już kilka razy od lipca że kręcił kręcił i nie palił przy 3-4 próbach po czym jak się na niego obraziłem i na chwilę sobie poszedłem gdzieś na bok to po powrocie odpalał na dotyk :)

Szanowni Koledzy, co sugerujecie począć ? wymiana czujnika na nowy czy wchodzi w gre po prostu jakieś przeczyszczenie starego ? (z tego co wyczulem pod palcami ten stary mam strasznie utytłany kurzem połączonym ze smarami sprzed pewno kilku lat..)

co począć ?

Awatar użytkownika
resetx
Model Explorera: EX II 1997 SOHC
Kontakt: Strona WWW

2013-11-02, 08:56

fajnie że sam sobie potrafiłes odpowiedzieć na główne pytanie :) jeżeli czujnik jest uwalony jak piszesz to Może faktycznie wystarczy go wyczyścić, bo z tego co wiem to one albo działają albo nie, raczej nie dają znaków o umieraniu tak jak u ciebie :) najpierw wyczyśc i Zobacz co się będzie działo :)

Klubowicz karolb863
Klubowicz
Model Explorera: był II OHV,jest SOHC

2013-11-02, 09:11

sprawdź instalację czujnika,jeżeli poruszałeś czymś to gdzieś jest przerwa,samym czujnikiem raczej nie poruszysz bo jest przykręcony(powiniem być),chyba że nie jest i wtedy może powodować takie sytuacje.
wyciągnij czujnik,sprawdź go pod kątem uszkodzeń,wyczyść go i sprawdź jego instalację.
tel. 606414212

Wróć do „ELEKTRYKA, OŚWIETLENIE, ZAPŁON”