stawiałbym na przepływkę. Są tam jakieś sondy lambda? choć kodów sondy nie widzę.
Przepływka jest ok -sprawdzałem numery i ta którą mam była montowana w 1993roku(z tego rocznika mam silnik) Kod sondy jest -65 sprawdziłem i okazało się ze jedna jest martwa -wymieniłem obie na nowe czteroprzewodowe uniwersalne sondy bosch o numerze 0 258 006 720. Błąd już zniknął i nie występuje Dodatkowo wymieniłem świece i kable zapłonowe na nowe oraz rurę od przepływomierza do silnika gdyż była trochę spękana i nie bylem jej pewien na 100 % Niestety dalej się nic nie zmieniło a w dodatku po nagrzaniu się wolne obroty falują

ale mam jeszcze parę wątpliwości :
1) Kod 66 Vane Air Flow (VAF) or Mass Air Flow (MAF) signal low - VAF MAF -wszystko od przepływki do silnika jest szczelne gdyż sprawdzałem i podokrecalem i pouszczelnialem co się dało .Czy ten kod może wynikać z faktu ze mam zainstalowany stożek zamiast oryginalnej puchy z expo i po prostu przeplywka się gubi gdyż ma mniejsze opory na wejściu ?
2)Kod 95 (O) Fuel pump: open, bad ground or always on - Power / Fuel Pump Circuits
Pompę mam podpięta inaczej i chodzi cały czas ale w jaki sposób komputer to sprawdza -ma jedynie kontrole nad przekaźnikiem pompy paliwa który podaje + na pin nr 8 -to sprawdzałem i jest ok
3) Kod 25 Knock sensor not tested (ignore if not pinging) - KS czyli czujnik spalania stukowego - sprawdziłem wszelkie dostępne mi schematy i na żadnym z nich nie ma takiego czujnika !!!Nie ma ich również w rocznikach 1994/1995 wiec skąd się bierze ten błąd

?
4)Błąd 52 Power Steering Pressure Switch/circuit open - PSP czyli cos z pompa wspomagania układu kierowniczego - u siebie mam normalna pompę pędzona z paska klinowego ale nie wiem jak jest w explorerach- czy komp dostaje jakieś info z pompy albo pompa jest elektryczna ? Na żadnych schematach również tego nie ma pokazanego
5) Są dwie sondy lambda jedna do której sygnał(czarny przewód sondy) ma przewód w instalacji koloru szaroniebieskiego(u mnie od strony cewki zapłonowej) i druga z przewodem czerwonym z czarnym paskiem(reszta kolorów jest identyczna w wiązce) Czy jakaś dobra dusza może sprawdzić u Siebie pod maska czy aby na pewno tak ma być ? Nie mam pewności ze sondy nie są zamienione ze sobą.
6) Sonda od strony cewki zaplonowej pokazuje stabilnie podczas pracy na biegu jałowym około 0,6/0,7 V czyli mieszanka bogata a po daniu i puszczeniu gazu około 0,2- uboga czyli jest ok. Druga z kolei podczas biegu jałowego pokazuje straszne wahania -od 0,7 do 0,55/0,4 V Z czego może to wynikać ?
7) Od czego jest przekaźnik opisany jako AC relay ? U mnie jest ciachnięty a na schemacie jest zaznaczone ze przewody do niego idą ale nie jest rozrysowany