Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
fynn

Re: reduktor-fyn zibi

2008-01-16, 20:56

chevidan, no i wszystko klarowne..

Teraz jako fachowiec - zadecyduj co w moim wypadku byłoby lepsze - reduktor czy łańcuch z łożyskami. Co do kosztów- to jeżeli reduktor byłby lepszym wyjściem to nie ma co oszczędzać bo wyjdzie to i tak prędzej czy póxniej a kitować za jakis czas znowu w reduktor to.... bez sensu.

Jeżeli chodzi o reduktor to sama go nie znajdę - bo najzwyczajniej nie umiem i nie znam sie na tym - na pewno pomogę, obdzwonię, poszukam - pytanie tylko na ile on będzie zużyty i jak długo pociągnie bo jeżeli wymienimy łożyska, łańcuch i naprawisz shift motorek to... róznica będzie jakas zasadnicza pomiędzy uzywanym reduktorem a wymianą elementów? Pytam bo nie mam pojęcia.

Co do sklepu w którym zamówisz łańcuch to ja NIC nie narzucam - Ty jestes fachowcem. Mnie to wszystko jedno byle cena była NORMALNA - może i fotomysz sprowadzic za 950 jeżeli uważasz że tak lepiej albo ktos kogo Ty znasz i wiesz, że będzie szybciej i sprawniej.
Mów co robić.
Ostatnio zmieniony 2008-01-16, 20:59 przez fynn, łącznie zmieniany 3 razy.

chevidan

2008-01-16, 21:32

z tego co napisał maniuś to masz ten starszy reduktor z tańszym łańcuchem,więc 1000zł za oryginalny fordowski łańcuch z "ford sklep"jutro dzwonię i zamawiam.podaj mi jeszcze VIN na PW.

nie chcę brać na siebie odpowiedzialności za używany reduktor.nigdy nie wadomo może za miesiąc by się rozleciał.

Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

2008-01-16, 21:50

ja też podałem ceny części oryginalnych, ale różnica 50 pln to za przesyłkę do Bydgoszczy pójdzie. Taniej mam tylko dla tego że kolega nie robi kolosalnych narzutów jak dla mnie :)
szkoda że ford nie sprzedaje bez Vat-u bo jak faktura nie potrzebna to byłoby jeszcze 22% w kieszeni :-/
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

archie

2008-01-17, 08:25

witojcie, co do widelca to w niektórych reduktorach wyrabiało się siedlisko pręta po którym widelec się porusza (robiło się jajowate). Wpływało to na wczepianie LOW. Przy wymianie warto zamówić też plastikowe wodziki, które są na widelcu (nie wiem czy sprzedają je oddzielnie). UWAGA ! Nie wszystkie łożyska są tak od razu do kupienia. wewnątrz głównego wałka jest takie dziwne igiełkowe i taka mosiężna opaska. Dostarczają to w komplecie naprawczym, który zamówiłem. Reszta łożysk - typowizna.

Awatar użytkownika
fynn

2008-01-17, 09:21

chevidan, już pisze Ci VIN na PW.
Fynn-Ginn a'la Bazgrow tudzież Fynn-landia :D

podpis autorstwa: basstiana, norbi73 i nemroda

chevidan

2008-01-21, 17:43

łańcuch dotarł.łożyska,zemeringi,koła zębate są ok więc zostają te co są.poskładałem wszystko do kupy.rozebrałem shift motorek,a w nim wszystko w porządku poza zabrudzonymi stykami.po wyczyszczeniu styków zamontowałem reduktor do auta i wszystko chodzi jak należy.napęd auto zapina przód,stałe 4x4 działa,4x4 low też działa.nowy łańcuch jest napięty i ma tylko lekki luz.przy skrętach też wszystko w porządku(wcześniej było słychać klekotanie spowodowane przeskakującym łańcuchem)nowy olej zalany do reduktora,czyli auto do odbioru.

jeszcze jedna sprawa.po zamontowaniu reduktora i podłączeniu akumulatora,jak odpaliłem silnik zaczęła mrugać kontrolka od poduszki powietrznej i po chwili się zapaliła na stałe.

nie zwróciłem uwagi czy wcześniej też się świeciła,czy odłączenie akumulatora zamieszało w sterowniku.

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-01-21, 18:58

odpięcie aku nie powinno nic namieszać,
nawet jak po odpięciu aku wyjmiesz i włożysz poduszki to też powinno być ok.
chyba, że na podłączonym akumulatorze, przez przypadek rozłączyłeś któryś z przewodów od poduszek, lub czujników, ewentualnie jak ma napinacze pasów to może tam coś sie rozłączyło.
teraz dopiero po podłączeniu wszystkiego trzeba wykasować błędy poduszek :(
Stworzyłem POTWORA ;P

manius

2008-01-21, 19:13

@Daniel
policz ile razy ta kontrolka zamruga

najczęstszym powodem usterki jest brak kontaktu na wtyczce pod fotelem,
(mozna to popsikac jakims kontaktsprayem, ale z wlasnego doswiadczenia
na dlugo to nie pomoze, ja poprostu zmienilem wtyczke na inna)
Ostatnio zmieniony 2008-01-21, 19:13 przez manius, łącznie zmieniany 1 raz.

chevidan

2008-01-21, 20:04

nie przykładałem się do liczenia ale chyba 3 mrugnięcia chwila przerwy(kontrolka zgaszona)3 mrugnięcia i zapala się na stałe.poza odłączeniem akumulatora odłączana była tylko wtyczka od reduktora.fotel faktycznie musiałem odsunąć bo bym się niezmieścił.nie ma czasem w exII wyłącznika poduszki pasażera (ze względu na bezpieczęństwo dziecka?)może to jest w ten sposób sygnalizowane.

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-01-21, 20:27

nie ma wyłączanej poduszki:)

zajrzyj pod fotel może się odpięła faktycznie wtyczka, tylko rozpinaj je na odłączonym akku
Stworzyłem POTWORA ;P

chevidan

2008-01-21, 20:44

zobaczę rano wtyczki pod fotelem i podłączę skaner ale poduszki mi chyba nie zczyta.

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy

2008-01-21, 23:31

o jezu... jeden dzień i tyle przegapiłem... ludzie, ale wy jesteście wielcy... jak pomoc potrzebna to cała armia staje na baczność... widze, że warto jest jednak tym Explo jeździć w takim kraju jak PL. Jakby trzeba było to bym ten łańcuch już dziś na lotnisko wiózł i komuś do walizki wrzucił...
:pada:
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
fynn

2008-01-22, 11:49

O raaaany ale żeście mi wątek rozbudowali :-D :-D :-D

Daniel wczesniej żadna kontrolka nie paliła sie od poduszek :eek: - wszystko było ok :eek:.

Awatar użytkownika
fynn

2008-01-22, 14:47

Jakbym do niczego ręki nie przyłożyła a wszystko się naprawiło, to tez bym się cieszyła.... :lol: - więc wcale a wcale Twojej radości nie neguję.

Wszyscy prawie na uszach stawali by mi pomóc - za co dzwięczna jestem bardzo :-D

chevidan

2008-01-22, 16:35

wytczki pod fotelem posprawdzałem,są na miejscu.kontrolka się jednak pali nadal.podłączyłem skaner ale poduszek nie widzi-za cieńki mam sprzęt.
odłączyłem na noc akumulator i jeszcze rano zobaczę czy się kontrolka zlituje.

co do mrugania kontrolki-pięć mrugnięć chwila przerwy dwa mrugnięcia.sekwencja powtarza się 5 razy potem kontrolka się zapala.

jak maniuś nie pomoże ustalić co to oznacza to pozostaje skasować błąd w ASO za co zobowiązuję się zapłacić.

Wróć do „WARSZTAT”