Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
fynn

Wsteczne i lewy kierunek

2008-01-29, 08:18

To tak...... żeby nie było za pięknie.

Daniel naprawił reduktor - wróciliśmy z Bydgoszczy i wszystko było pięknie i cacy - tzn w trakcie powrotu chciałam się odprężyć i odkryłam, że nie działa radio :eek: - znaczy zapala się wyświetlacz, antena wysuwa ale poza tym żadnych innych bodźców :eek:

Wczoraj zibi postanowił pospieszyc z pomocą i wyjął radio. Oddał do serwisu RTV i wszystko byłoby pięknie gdyby nie to, że dzisiaj rano dzwoni facet z parkingu i mówi, że w samochodzi pali się jedno światło :eek: . No zdarza się, zapomniał wyłączyć. Wjeżdżamy na parking a tam NA STAŁE świeci się lewy kierunek przód i tył (nie miga), sygnalizowane jest to na desce w postaci strzałki która też świeci się non stop i NA STAŁE świecą się wsteczne :eek: . Nie ważne czy jedzie w przód czy w tył - świecą się i tyle.

....i jedyne co pomaga to rozłączenie akumulatora :-/ .

Jak mam to naprawić?? :eek: Z takimi światłami nigdzie nie wyjadę samochodem :/
Acha nie świeci się prawe pozycyjne więc poproszę o rady jak żarówkę wymienić - czy są jakieś haczyki przy wymianie.

p.s. i pryskacz na przednią szybę nie pryska - nie pompuje w ogóle płynu- co się stało? Acha - płyn uzupełniłam :D

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

Re: Wsteczne i lewy kierunek

2008-01-29, 08:45

no to jakiś duch i do tego niedobry naiwedził Twój samochodzik...

a tak serio to prawdę powiedziawszy dobre zadanie nam dałaś... bo jeśli świeci kierunek na wyłączonym zapłonie to coś nie tak z instalacją... do tego to radio, spryskiwacz no i wsteczne...

auto masz oryginał europa czy ktoś przerabiał instalację z hamerykańskiego? od tego zaczniemy... OK?

{przypomina mi to wszystko zatopionego szerokiego, też coś takiego w niego wstąpiło}
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-01-29, 10:02

co do pozycji to wymieniasz odchylając plastik nad lampą, dwieśrobki wykręcasz i delikarnie lampę(pozycja i kierunki) wyciągasz. a potem żaruweczka i spowrotem składamy :)
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Mikado

2008-01-29, 10:11

sprawdź czy działają awaryjne
jeśli NIE to masz zwarcie w module awaryjnych i po wymianie wróci do normy
jeśli TAK, to wyjmij bezpiecznik kierunkowskazów i zobacz czy zgasną
jeśli TAK to wiesz, który obwód szwankuje
jeśli NIE to wyciągaj pojedynczo po kolei wszystkie bezpieczniki i dowiesz się, któy obwód ma zwarcie

co do świecących się na stałe wstecznych to może to być zepsuty automat

a radio... może spadła kostka od głośników, antena... ;-)

manius

2008-01-29, 10:21

;-)
a jesli wszystko to nie pomoże to wymień
przekaźnik (moduł) kierunkowskazów 8)

czasami wystarcz rzucić nim o glebę :eek:
serio 8)

no postukać, bo kontakty sie zlepiły :sad:
Załączniki
blinkerrelais_explorer_ii_617.jpg
blinkerrelais_explorer_ii_617.jpg (49.35 KiB) Przejrzano 4915 razy
Ostatnio zmieniony 2008-01-29, 10:23 przez manius, łącznie zmieniany 2 razy.

chevidan

2008-01-29, 10:36

ale jaja.na nic nie grzebałem pod maską :-) pewnie wilgoć gdzieś się dostała lub uciekła masa.wtyczka przy reduktorze jest czysta i tam napewno wszystko jest ok-pozatym nie ma raczej nic wspólnego z kierunkami.proponuję odłączyć akumulator i posprawdzać wtyczki pod maską.

Awatar użytkownika
fynn

2008-01-29, 10:59

chevidan, spoko spoko... Przecież jak wyjeżdżaliśmy z Bydgoszczy to WSZYSTKO hulało - oprócz radia - ale to jest do zrobienia.

Wszystko zaczęło się wczoraj o 23 - po prostu SAME światła się zapaliły na parkingu. Dzisiaj zadzwonił facet i powiedział o tym bo wczoraj nie chciał nikogo budzić. No i palił się ten lewy kierunek na stale i wsteczne. :-/
Fynn-Ginn a'la Bazgrow tudzież Fynn-landia :D

podpis autorstwa: basstiana, norbi73 i nemroda

chevidan

2008-01-29, 11:03

a co jest z radiem?powinno się tylko rozkodować a ty piszesz że wcale nie działa. :-(

Awatar użytkownika
fynn

2008-01-29, 11:10

Radio to tak jakby w ogóle bodźca do głosników nie miało - ale byc może wypięła się kostka albo coś... to nie problem. No i wyświetlacz sie zapalał ale nie było "grafiki" ;-).

Boje sie, że na miejscu nie zrobią tych świateł a jak ja pojade do mechanika na palących sie wstecznych i lewym kierunku? :lol: :-/

nemrod

2008-01-29, 11:18

jak ja pojade do mechanika na palących sie wstecznych i lewym kierunku?
...ostroznie?

...nie wiechałaś w jakąś dużą kałużę po drodze?

Awatar użytkownika
fynn

2008-01-29, 12:42

nemrod, no właśnie nie..... :roll:

archie

2008-01-29, 14:42

witojcie, elektrycznie te trzy rzeczy nie mają nic wspólnego. chociaż wsteczne światła i allradantrieb (załączanie 4 na 4) są na jednym bezpieczniku (tak wynikaz mojej instrukcji). rzeczywiście chyba jedyne wyjście to osłuchać moduł kierunkowskazów a potem osuszyć suszarką styki wtyczki przy reduktorze (nie żartuję - trenowałem). A w ogóle to jakieś dziwne te objawy. chyba nie należy ich łączyć.

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy

2008-01-29, 17:26

tak jak Daniel, stawiam na wilgoć i jakieś zwarcie. Jeszcze jedno... zwarcie mogła zrobić żarówka albo same gniazdo żarówki także od tego trzeba zacząć. Jeśli auto było przerabiane na Euro to ktoś mógł grzebać z kablami modułu awaryjnych... i tam trzeba szukać czegoś co jest może nie zaizolowane dobrze.

pozdrawiam,
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

cruscher

2008-01-29, 22:00

Hmm moi rodzice mieli dawno temu podobną sytuację w scorpio tyle że wtedy się halogeny świeciły i nieszło ich wyłączyć a kierunki zamiast migać świeciły na stałe, a przyczyną okazała się przepalona któraś z żarówek i nikt nie rozumiał wtedy dlaczego tak się działo, więc może i tu jakaś żarówka siadła.
Dwa duże fordy w mojej stajni: Econoline i Explorer - prezentowały się świetnie.
Pozdrawiam wszystkich Explorerowców z Łodzi i okolic.

Awatar użytkownika
Dawid

2008-01-29, 22:42

Ja tak mialem jak zgniotlem oswietlenie pod maska.Totalna choinka.
smartpar.pl

Wróć do „WARSZTAT”