Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.

Glowica ExII

Moderatorzy: starwind, resetx, Hubi

Awatar użytkownika
Dawid
Kontakt: Strona WWW

Glowica ExII

2008-02-09, 11:10

Moze ktos mi doradzic jak sprawdzic wyjeta glowice?Juz wyjasniam o co chodzi.
Jak juz pisalem wywala mi caly plyn chlodniczy przez zaslepke w prawej glowicy.Tak stwierdzil Daniel i kilku innych mechanikow.
W ASO Forda w Anglii nie maja pojecia jak sie za to zabrac.Wyslalem im zdjecie i jak tam dojsc(wedl.wskazan Daniela).
Wczoraj dzwonili ze trzewba wymienic glowice i total cost-950 funtow!!!!!
Za te pieniadze mam nastepnego ex II w moim roczniku.
Powiedzialem ze jezeli trzeba to ok robic.Chce zabrac moja stara glowice aby w razie czego zrobic jakas ekspertyze czy faktycznie byla konieczna wymiana.Pan z ktorym o tym rozmawialem sie zgodzil,ale rzucil mi sluchawka,taki byl wsciekly.
Podejzewam,ze poprostu nie wiedza jak to naprawic i ida na latwizne wymieniajac cala glowice.
Jak ktos wie jakie uszkodzenia moga spowodowac az taki wyciek,ma jakies zdjecia lub doswiadczenia z takim przypadkiem PROSZE o pomoc.
Dziekuje z gory Dawid
smartpar.pl

manius

Re: Glowica ExII

2008-02-09, 12:32

hmm
nie bardzo qmam o co ci chodzi :eek:
ta glowica jest juz zdjeta czy jeszcze na silniku :?:

jesli wywala plyn przez zaslepke to czemu jej nie wymienia :-P

jesli jest peknieta to szczelina jest czasem tak mikronowa ze golym okiem jej nie widac :-/
sprawdza sie wtedy lampa UV

za 950 to kup lepiej cale auto i wymien glowice
wyjdzie taniej 8-)
i bedziesz mial jeszcze 2 tony czesci zamiennych 8)

Awatar użytkownika
Dawid

2008-02-09, 13:06

Manius-ta glowica jest juz zdjeta i zamawiaja nowa.Niw mam, pojecia czemu nie wymienili tylko zaslepki :shock: Mowili,ze glowica jest tak uszkodzona,ze trzeba wymienic.Samochod chodzil jak zlotko,po wymianie termostatu spalanie zeszlo do 18 l benzyny w mieszanym!!
Nie wiem co oni kombinuja.Jestem w Polsce i nie mam wgladu co tam sie dzieje.

[ Dodano: 2008-02-09, 12:11 ]
Nie ujezdzalem samochodu tak,zeby sie przegrzal,czy nawet zmecxzyl :mrgreen:
NIGDY temperatura nie podniosla sie powyzej normy,chodzil rowno i bez zajakniecia.
Poprostu w pewnym momencie wywalilo mi caly plyn,a kiedy dolewalem wszystko wylatywalo miedzy sciana grodziowa a silnikiem.Daniel mowi ze to zaslepka.Nie sadze,zebym mogl uruchomic auto z taka dziura w glowicy.
Ostatnio zmieniony 2008-02-09, 13:12 przez Dawid, łącznie zmieniany 1 raz.
smartpar.pl

jarq

2008-02-09, 13:24

Albo poszukaj w Polsce używanej i daj do sprawdzenia na szczelność.
Jak będzie dobra to zakładaj.

Awatar użytkownika
fotomysz

2008-02-09, 13:50

Dawid
jeśli zdjeli głowicę to musieli widzieć zaślepkę i co mówią na temat zaślepki?
mogło się również dażyć, że pękła głowica :shock: stąd ich pomysł z wymianą.
w Polsce możesz dać głowicę, do sprawdzenia na płaszcz wodny(czyli czy cieknie woda) robią to warsztaty, które zajmują sie planowaniem głowic

Jeśli chodzi o serwis to jeśli głowica jest odkształcona i wymaga planowania, to oni raczej wymieniaja głowice, bo na naprawę daja gwarancje. nie jest to praktykowane w ASO, szczególnie poza granicami naszego kraju.

Byćmoże jak byś tą głowicę ściągnął do kraju to w ciągu jednego dnia by ci ją sprawdzili i ewentualnie splanowali. Może lepiej poczekać z tą wymianą :-P
tymbardziej że planowanie głowicy kosztuje 68 pln, a sprawdzenie na plaszcz wodny 50 pln.
Albo poszukaj w Polsce używanej i daj do sprawdzenia na szczelność.
Jak będzie dobra to zakładaj.
albo ztrób tak i im zawieziesz dobrą głowicę do założenia :-P
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Awatar użytkownika
Dawid

2008-02-09, 16:09

No dzieki chlopaki,ale teraz jestem w Polsce i nie mam mozliwosci nic zrobic.Jak im powiem,ze chce zabrac glowice do naprawy to mnie skasuja za parking (juz jest tam tydzien)20f dziennie.
Jezeli faktycznie glowica jest uszkodzona to niech wymienia.Myslalem,ze nie ma takiej mozliwosci,zeby poszla glowica,ddlatego tak sie wscieklem.Na temat zaslepki nic mi nie powiedzieli.Moja stara zabieram i jezeli da sie ja naprawic to to zrobie.Bede mial zapas.
Dlaczego nie widzialem zadnych oznak ze pekla wczesniej?Jak juz pisalem wszystko bylo ok.
Wracam na wyspy w nastepny piatek.Bede wiedzial,czy wymienili glowice bo nie wiedzieli jak naprawic zaslepke,czy faktycznie byla uszkodzona.
Jedno jest pewne-za te pieniadze zrobilbym duzo wiecej w kraju,no ale ........
W kwietniu (ok 25 ) wracamy na stale wiec koszty napraw nie beda juz tak drastyczne mam nadzieje.Teraz tylko musze poszukac innych ewentualnych usterek,zeby znowu cos nie nawalilo w dzien wyjazdu.
smartpar.pl

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy

2008-02-09, 17:42

Kłopot w tym, że jesteś daleko od swego Explo i nie masz możliwości kontrolowania sytuacji na bieżąco. Moje doświadczenie z dealerami zawsze było takie, że płacisz straszne pieniądze za praktycznie nic bo często trzeba samemu zdiagnozować problem ale tabliczka przy wejściu jak byk tłumaczy, że koszt napraw liczy się według książki serwisowej i każda godzina to $120.00.

Głowica mogła ci pęknąć od przegrzania - powiedziałbym, że możliwe by to było jakbyś latem jechał bez płynu w chłodnicy... miałeś co prawda trochę problemy ze wskaźnikiem temperatury ale myśle, że widzialbyś kiedy woda się gotuje...

Lepiej ponieść koszty jakie nabił licznik do tej pory niż zapłacić za drugi samochód... :eek:

Napewno policzą cię za rozebranie silnika - nazwą to diagnozowaniem problemu - nie myślę, ze odpuszczą jak im powiesz, ze zabierasz brykę.

Napewno naprawa wyjdzie taniej w PL nawet jak byś musiał wstawić drugi silnik (używkę)... Adrian ma silnik - pogadaj z nim :D
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
Dawid

2008-02-09, 19:44

Zobaczymy co powiedza.jezeli naprawia i zobacze ze glowica faktycznie jest walnieta no to ok.Nie bede walczyl,bo i tak musialbym to naprawic.
smartpar.pl

Wróć do „WARSZTAT”