..jestem niestety poczatkujący w Explo ostatnia moja terenówka to Trooper automatic którego wspominam z wielka sympatią - miał dwie wajchy i każde ustawienie napedów było natychmiast odczuwalne natomiast w Explo II którym jezdżę 2 tyg. do końca nie mogę się połapać tzn, : 3 kontrolki napędów zpalaja sie po właczeniu zapłonu i gasną po uruchomieniu motorka w poz 2wd nic nie swieci i wydaje mi się że jadę na tyle po przeł. w poz 4x4 auto zapala sie 4x4 a po przeł. na low zapala się low niby proste ale tak naprawdę to nie wiem na jakich napedach jadę.Poprosiłem kolegę od przeglądów żeby to sprawdził więc wsiadł pojeżdził i powiedział że wszystko is ok. PODPOWIEDZCIE PROSZĘ jak to wszystko sprawdzic praktycznie i właściwie jak to działa czy jest jakaś blokada.W zasadzie uzywam jeepów głównie do wyciągania łodzi z wody ponad 2 tony i muszę być pewny że z napędami jest ok.bo inaczej leżę i kwicze.MOŻE JAKIS TEST POD GÓRKE MOŻE NA KANALE COS UNIEŚĆ COŚ ZAKRĘCIĆ .....

napęd 2wd-napęd na tylną oś z częściową blokadą(cierną) mechanizmu różnicowego
napęd 4x4 high(4x4 auto) napęd na przednią i tylną oś(do śmigania po błotku i piasku)
napęd 4x4 low napęd jak wyżej z przełożeniem w reduktorze.(krótkie biegi duża moc)do jazdy w ciężkim terenie-warto używać aby nie męczyć skrzyni.
po asfalcie wolno jeździć tylko na 2wd.zimą po zaśnieżonej szosie teoretycznie można jechać na 4x4 ale auto bardzo źle się prowadzi.