Czasowo to nikt nie ogarnie Ci tego w 1 dzień -chyba, że po diagnostyce okaże się że to tylko np. pierdółka np. czyszczenie styków. Ceny w 3City moim zdaniem nie powalają: diagnostyka - min. 100 PLN; demontaż, montaż ASB z auta to min. 500 PLN; rozebranie , weryfikacja , złożenie to min. 800 PLN.
No to ja szukam kogoś kto na przywiezionym z USA master kicie i zregenerowanym konwerterze doprowadzi moją skrzynię do kondycji fabrycznej, niezależnie od tego co tam będzie wewnątrz.
czysto teoretycznie - wymiana wnętrza jest możliwa w 1 dzień. IMHO nie opłaca się płacić 800zł za diagnostykę - skoro można być przygotowanym na najgorsze i powymieniać od razu wszystko co mogło się zepsuć - taki rodzaj naprawy mnie interesuje... bo przy podejściu - pomacaj, sprawdź i oceń koszty - płaci się podwójnie za tą samą pracę - czego zdecydowanie chcę uniknąć... Swoją drogą jak usłyszałem 600zł za wymianę elektrozaworów to zrobiło mi się słabo... bo to tak naprawdę 15min więcej pracy przy wymianie oleju...
A części potrzebne, które zamawiasz w PL to już inna bajka cenowa np. zespół elektrozaworów to 1500-1900 PLN.
Ja swój nowy kupiłem za 200USD z przesyłką - można kupić to tanio za oceanem

Kupowanie w PL części do explo (szczególnie nowych) jest tylko dla bogatych

Jeden dzień dla zrzucenia skrzynki , rozebrania , naprawy, wrzucenia do auta -wg. mnie nie realne. Chyba, że pod pojęciem dnia rozumiesz pracę 24 h.
Podając ceny i pisząc, że nie są aż tak z górnej pólki miałem na myśli inne warsztaty specjalistyczne w PL (szczególnie centrum PL). 800 PLN to koszt nie samej diagnostyki tylko rozebranie ASB, weryfikacja części , wymiana zużytych, złożenie czyli inaczej mówiąc naprawa. Z pewnością koledzy z forum operują podobnymi kwotami (no chyba, że się dogadasz i zamiast 800 PLN zapłacisz 600 PLN + 1l butelkę Whisky 24yrs).

Sama diagnostyka to 100 PLN.
Oczywiście w US kupisz wszystko taniej (osobiście kupuję tylko w US). W PL kupić można wtedy kiedy zależy komuś tylko na czasie. Dla bogatych, to jest kupowanie części na zapas, tak na wszelki wypadek.
Reasumując naprawa ASB nie jest aż tak droga, przeliczając na ilość km - wyjdzie Ci ok. 2,5 grosza/km (zakładając przebieg po naprawie rzędu 100 Kkm).
Generalnie -powodzenia w jak najszybszym załatwieniu sprawy i bezproblemowej jazdy.