Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
swatch

Nierówna praca silnika

2008-12-18, 13:46

Witam koledzy mam problem z moim explo v8 5.0l 1997r silnik zaczął nie równo pracowac myslałem że to wina gazu ale okazało się ze na benzynie też nie jest za ciekawie.Oddałem go do warsztatu zdiagnozowali ze sa jakies błędy ale elektryk jest na urlopie do końca roku.Błędy to P0708 i P1401 znalazłem na forum opisy tych błędów ale niestety nic mi one nie mówią :( jestem za cienki , może któryś z was coś więcej na ten temat może mi powiedzieć? oni cos mówili że to chyba jakis czujnik ale dokładnie to elektryk musi zdiagnozować , a jeśli to czujnik to może znacie przybliżony koszt.
Dzięki.
acha może to ma znaczenie wiec dodam ze świce sa nowe i przewody po 17tys km
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

Re: Nierówna praca silnika

2008-12-18, 17:09

DPFE sensor - EGR sensor... winą wywalania tych kodów może też być nagar węglowy w kolektorze dolotowym, na zaworach... najlepiej zacząć od wymiany sensorów ale najprościej byłoby przeczyścić całość... nie trzeba nic wymieniać - wystarczy dolać do benzyny specjalnego badziewia do czyszczenia - STP czy coś innego.

Hamerykańskie forum poleca Seafoam - product wielokrotnie sprawdzony. Nigdy tego nie stosowałem ale jak to się mówi - nigdy nie mów nigdy. Buteleczka wygląda tak:
Załączniki
seafoam.gif
seafoam.gif (19.68 KiB) Przejrzano 1337 razy
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

Re: Nierówna praca silnika

2008-12-18, 17:21