Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
bugta

SZUKAM INFORMACJI O EX IV

2010-03-16, 21:54

Szukam jakichkolwiek info (instrukcji napraw) na temat Ex'a IV. Przedewszystkim skrzyni oraz napędów.
Za podpowiedz- wskazanie gdzie szukać z góry dziękuje.
Ostatnio zmieniony 2010-03-16, 22:08 przez bugta, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

Re: SZUKAM INFORMACJI O EX IV

2010-03-17, 16:00

Najwięcej info w tej chwili znajdziesz jedynie na portalu amerykańskiego forum www.explorer4x4.com

jeśli masz jakieś konkretne pytania zapodaj je na forum tutaj - poszukamy, zobaczymy, pomyszkujemy w sieci.

pozdrawiam,
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
bugta

2010-03-17, 21:05

Dzięki Jankes za zainteresowanie.Od paru dni zabieram się do napisania postu do Ciebie ale brak czasu (robota od świtu do nocy) nie pozwoliły mi się zabrać za niego.Zacytuje swój post z przed około 2 tyg.((mam małe problemy z pocztą PR więc napiszę to tutaj, jeśli popełniam przestępstwo- ADMIN wybacz))
""Parę dni temu pożyczyłem przyczepkę od kolegi i gdy pojechałem mu ją oddać dałem mu poprowadzić samochód na jego podwórku. Był wysoki i mokry śnieg ,załączyłem 4x4LOW i obserwowałem z boku zachowanie (zakopywanie )mojego EXa. Kolega jeździ na co dzień Landem więc nie obawiałem się niczego. Ale chyba zbyt narowiście zmieniał biegi "R" i "D". Próbował wydostać się zrywami i w końcu zaczęło coś strzelać z przodu samochodu. Podobne odgłosy słyszałem na "zlocie w Kole" w prawie każdym samochodzie który wjeżdżał w błoto. Podczas jazdy bez napędów nic się nie dzieje, podczas normalnej jazdy z załączonymi napędami też nic nie słychać, ale gdy dodam gazu na śliskim a koła tracą przyczepność to wtedy jest dość głośny stuk. Byłem u znajomych mechaników (ale oni nie są specami od napędów) i stwierdzili, że prawdopodobni coś z dyfrem nie teges.
Moje pytanko: co to może być i do kogo się udać aby zdjagnozowąć dokładnie przyczynę tych stuków. Dla przypomnienia jestem z Olkusza woj, Małopolskie.""

Poradzono mi Ciebie jako znawce zagadnień 4x4
Chciałem zpytać czy istnieje moźliwość podjechania (gdzieś) i zdiagnozowania mojego problemu .
Poszukuje też czegokolwiek (wszystkiego) co mogłoby pomóc przy ewentualnej naprawiemojego samochodu (wole się zabezpieczyć).W serwisach widziałem takie programy z których można zlokalizować część i jej numer ale nie wiem czy jest to osiągalne dla szarego użytkownika(oczywiście odpłatnie).
Czekam na odp.,Pozdrawiam :Bugta

Awatar użytkownika
Dawid

2010-03-17, 21:11

Z tego co opisujesz to łańcuch może strzelać (reduktor),ale chyba za wcześnie na to...przecież to "świeżynka".
Jankes,tam też jest borg montowany?
smartpar.pl

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2010-03-17, 21:27

nie masz się o co obawiać... nie masz samochodu z napędem stałym 4X4 - to strzelanie to zapinanie przodu lub rozpinanie... jeśli jesteś w zaspie i masz włączone 4x4low komputer będzie sterowal przodem i tyłem wedle odczytów z czujników ABS - jesli koło zabuksuje to napęd pójdzie na drugie kolo bądź na drugą oś. To strzelanie to zapinanie i rozpinanie... głowa do góry - land jest inny bo ma stały napęd na cztery koła.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
bugta

2010-03-17, 21:33

A czy jest różnica między zapiętym 4x4h a 4x4l bo na 4x4h też strzela.

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2010-03-17, 22:45

Muszę coś jeszcze sprawdzić... co prawda nie zmienia to faktu, że tak zachowuje się całkiem normalny SUV Forda, który i tak w normalnych warunkach w swoim życiu w 99% używa 2X4 - 4x4 jest mu potrzebne jedynie do ruszania na śliskiej nawierzchni. Pamiętać bowiem trzeba, że drogi w stanach rzadko kiedy pokryte są śniegiem - zanim na nie wyjedziemy często są już odśnieżone i suche czego nie można powiedzieć o naszych drogach. Na naszych drogach w dalszym ciągu najlepiej spisującym się autem pozostaje Honker oraz dobrze wysłużony GAZ.

To, że strzela to normalna oznaka dopinania przodu. Nie masz w swoim układzie napędowym sprzęgła wiskotycznego, które te stuki by wyeliminowało.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Wróć do „WARSZTAT”